Podle pořadatelů půjde o závod navazující na tradici posledních let. Vuelta zůstává oblíbeným hřištěm vrchařů. Uvidíme osm horských dojezdů, krátkou andorrskou etapu s pěti velkými stoupáními, hned několik nových stoupání, které závodníci neznají a novinkou bude nezpevněný, čtyřkilometrový úsek v závěru etapy do Andorry. 

1. etapa Salinas de Torrevieja - Torrevieja (18 km)

Vuelta začne tradičně týmovou časovkou nedaleko Alicante. Časovka družstev na úvod závodu je poměrně častá, ale většinou moc vzrušení nepřináší a rozdíly mezi týmy nebývají velké.


2. etapa Benidorm - Calpe (193 km)

Zvlněná etapa na silnicích, která všichni profesionálové dobře znají. V Benidormu a Calpe se pořádají týmová soustředění a mnoho závodníků v okolí bydlí. Očekává se spurt menšího pelotonu.


3. etapa Ibi. Ciudad del Juguete - Alicante (186km)

Ani třetí etapa neovlivní při normálních okolnostech celkové pořadí. Profil je zvlněný, ale hromadný dojezd skoro jistý. 


4. etapa Cullera - El Puig (177 km)

Jedno stoupání třetí kategorie, 45 kilometrů před cílem, by nemělo sprinterům zabránit v hromadném finiši.


5. etapa L´Eliana - Observatorio Astrofísico de Javalambre (165,6 km)

Konečně horský dojezd a hned patřící do 1. kategorie. Nejedná se o příliš strmé stoupání, ale je nové a není jasné, jak moc je selektivní a pravděpodobně udělá v celkovém pořadí velké změny. 


6. etapa Mora de Rubielos - Ares del Maestrat (196,6 km)

Den pro uprchlíky, nebo si klasikáři a výbušní vrchaři pohlídají závěr etapy? Cílové stoupání je dlouhé pět kilometrů a v průměru má jen kolem šesti procent. 


7. etapa Onda - Mas de la Costa (182,4 km)

Čtyři vrchařské prémie 2. a 3. kategorie pouze připraví půdu vrchařům před odjezdem na Mas de la Costa, vrchol 1. kategorie. Poslední kopec není dlouhý, ale bude hodně těžký. Někteří favorité zde mohou ztratit. 


8. etapa Valls - Igualada (168 km)

Komplikovaná etapa ve zvlněném terénu. Stoupání 2. kategorie končí pouze 27 kilometrů před cílem a to z etapy dělá nadějný cíl pro uprchlíky.


9. etapa Andorra la Vella - Cortals d´Encamp (96,6 km)

Extrémní krátká etapa s pěti prémiemi, ale ve skutečnosti se třemi velkými výjezdy. Uprostřed profilu se tyčí speciální stoupání Coll de la Gallina. Odtud k dojezdu na Cortals d´Encamp závodníci přijedou přes prémie La Comella a Engolasters. Nedaleko cíle na cyklisty čekají čtyři kilometry po prašné cestě. 


10. etapa Jurançon - Pau (36,1 km)

Po volném dnu přijde individuální časovka na francouzském území. Časovka měří 36 kilometrů, což není v současnosti úplně málo a navíc oproti minulosti nebude rovinatá, ale dost zvlněná. Očekává se silný vítr a z tempa závodníky vyruší strmé výjezdy. Rozhodně velmi důležitý den pro celkové pořadí. 


11. etapa Saint Palais - Urdax-Dantxarinea (169 km)

Středně horská etapa zavede peloton zpět do Španělska. V celkovém pořadí se toho nejspíš moc nezmění, příležitost budou mít uprchlíci.


12. etapa Circuito de Navarra - Bilbao (175 km)

Velmi těžká etapa s cílem v baskické metropoli. Tři stoupání 3. kategorie v samotném závěru etapy slibují atraktivní závodění. 


13. etapa Bilbao - Los Machucos. Monumento Vaca Pasiego (167,3 km)

Šestice vrchařských prémií 2. a 3. kategorie bude jen před předkrmem. Hlavním chodem bude cílové stoupání Los Machucos, dlouhý a těžký výjezd a první velký test vrchařů. 


14. etapa San Vicente de la Barquera - Oviedo (189 km)

Dlouhá etapa pro spurtery. Stoupání 3. kategorie by nemělo ovlivnit vývoj závodu a hromadný dojezd. 


15. etapa Tineo - Santuario del Acebo (159 km)

Královskou etapu Vuelty přivítá západní Asturie. Závodníci překonají tři náročná stoupání a skončí na speciální vrchařské prémii Puerto del Acebo s úplně novým závěrem, na který se zatím nikdy nejelo.  


16. etapa Pravia - Alto de la Cubilla. Lena (155 km)

A pokračujeme v horách. Cyklisté musí absolvovat celkem pět vrchařských prémií a dojezd na Alto de la Cubilla měří zdrcujících 26 kilometrů. Lídr závodu po této etapě bude mít velkou šanci stát na nejvyšším stupni i v Madridu. 


17. etapa Aranda de Duero - Guadalajara (199,7 km)

Po druhém dnu volna pořadatelé závodníkům naordinují dlouhou etapu v sedle, ale bez kopců. Pokud budou týmy spurterů o etapu stát, bude jejich. 


18. etapa Comunidad de Madrid. Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra (180,9 km)

Další velmi těžká etapa je podle pořadatelů podobná předposlední etapě Vuelty 2015, ve které Fabio Aru svlékl Toma Dumoulina z dresu lídra. Čtyři stoupání 1. kategorie můžou rozhodnout o vítězi. 


19. etapa Ávila - Toledo (163,4 km)

Rovinatá etapa s technickým koncem s mírným kilometrovým stoupáním na kostkách v centru Toleda. 


20. etapa Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos (189 km)

Poslední příležitost udělat něco s celkovým pořadím. Bude však potřeba útočit dříve, protože cílový výjezd není dostatečně selektivní. Ideálním místem k útoku je kopec Puerto de Peña Negra s vrcholem 34 kilometry před cílem. 


21. etapa Fuenlabrada - Madrid (105,6 km)

Krátká a rovinatá etapa na závěr Vuelty oslaví deset let od zavedení červeného trikotu. Sprinterský dojezd je téměř jistý. 

Grafika UniPublic