loading...

Vuelta svůj charakter nemění. Opět nás čeká spousta vrchařských dojezdů, celkem sedm a pouze jedna individuální časovka, navíc také s dojezdem na kopci. Nejdůležitějšími etapami budou dojezdy na Col du Tourmalet, Lagos de Somiendo, Angliru a závěrečný souboj na Alto de La Covatilla. 

Vše začne v Nizozemsku. Úvodní týmová časovka v Utrechtu měří 23,3 kilometru a je zcela rovinatá. Rovinaté a pro sprintery jsou také následující dvě etapy do Utrechtu a Bredy. Počítá se startem Dylana Groenewegena, jednoho z nejlepších spurterů světa a domácí hvězdy.  

Poté přijde na řadu první volný den a přesun do Španělska. A od čtvrté etapy začnou kopce. Cyklisté se totiž ocitnou v Baskicku, kde moc rovin není. Dojíždí se na Alto de Arrate, stoupání dobře známé z jarního etapáku Kolem Baskicka. Těžká a kopcovitá je i pátá etapa, stejně jako šestá, která dojíždí na vrcholu 1. kategorie La Laguna Negra de Vinuesa. 

Sprinteři se dočkají další rovinaté etapy v sedmém dějství. Ale v okolí Cinco Villas, kde se pojede, často fouká silný vítr, který by mohl vytvářet terezíny. Osmá etapa bude klasikářská až horská se třemi prémiemi v samém závěru. A před druhým volným dnem se ještě stihne vyjet na Col du Tourmalet. Stoupání slavné především z Tour de France není jediné na trase. Během 135 kilometrů cyklisté zvládnou také Portalet (1. kategorie) a Aubisque (HC/ESP).  

Po dni volna přijde na řadu další kopcovitá etapa se dvěma výjezdy na Puerto de Orduña, které má až 14 %. 11. etapa s dojezdem na Alto Moncalvillo by měla patřit k rozhodujícím, protože cílové stoupání je velmi strmé. Většina kopce má kolem 9 %, ale poslední tři kilometry mají 14 %.  

Důležitá bude 14. etapa s cílem na Alto de la Farrapona - Lagos de Somiendo. Tato etapa by se dala označit za královskou, protože na 170 kilometrech jsou čtyři vrcholy 1. kategorie. Velké útoky se ale čekat nedají, protože hned další den je na řadě nejtěžší španělský výjezd na Angliru. 

Ve Španělsku není slavnějšího stoupání. Angliru směle konkuruje italskému Zoncolanu a dalším nejtěžším kopcům v Evropě. Navíc se před Angliru pojedou dvě stoupání 1. kategorie a dvě stoupání 3. kategorie. To vše na pouhých 109 kilometrech. 

Naposledy na Angliru vyhrál Alberto Contador (2017)

Po Angliru si cyklisté na jeden poslední den odpočinou a připraví se na individuální časovku. Ta vede z Murosu na Mirador de Ézaro. Očekává se silný protivítr a cílové stoupání měřící 1,5 kilometru možná donutí závodníky vyměnit časovkářský speciál za lehčí silniční kolo. 

V 18. a 19. etapě Vuelta navštíví Portugalsko, což se moc často neděje. Obě etapy jsou rovinaté, ale po návrat do Španělska se cyklisté vydají na ještě jednu horskou výpravu na Alto de La Covatilla. Ve výšce 1 960 metrů nad mořem se rozhodne o celkovém vítězi. Před stoupáním speciální kategorie cyklisté vyjedou dalších pět vrchařských prémií 1., 2. a 3. kategorie. Další den už se pouze dojíždí do Madridu, pravděpodobně ve spurtu. 

Madrid je také téměř nejjižnějším místem, kam se Vuelta dostane. Celý závod se pojede na severu Španělska, několik etapu bude v Baskicku, několik v Asturii a Galícii a dalších regionech, ale vyhne se východu a jihu, takže chybí Katalánsko i Andalusie.