Profily všech etap:

loading...

Vše začne v nizozemském Utrechtu a po dlouhé době se do programu třítýdenního závodu vrací týmová časovka. V ulicích Utrechtu se pojede 23,3 kilometru po rovině, ale s mnoha zatáčkami, pro osmičlenné sestavy to nebude vůbec snadný den a časovka družstev bude velký vliv i na celkové pořadí. Následující dvě etapy v Nizozemsku jsou rovinaté a pro sprintery.

Následuje volný den a přelet do Baskicka. Snad nikde na světě není silniční cyklistika tak populární jako v Baskicku, takže na etapy zde se hodně těšíme. 4. etapa do Laguardie bude pro odolné sprintery, nebo dlouhý únik. Zajímavější nejspíš bude 5. etapa s cílem v Bilbau. Cyklisté překonají pět vrchařských prémií, etapa bude velmi náročná, pro klasikáře, kteří jsou dobří v kopcích. První horský dojezd je na programu v 6. etapě, kantabrijské stoupání Pico Jano nejspíš nebude rozhodovat o celkovém pořadí, ale rozhodne o etapovém vítězi a unaví závodníky před dalšími horskými etapami. 8. a 9. etapa končí na vrcholu náročných stoupání v Asturii, nové Colláu Fancuaya a známý výjezd na Les Praeres.

Druhý závodní týden začne v regionu Alicante a pojede se 31,1 kilometru dlouhá individuální časovka. Zcela rovinatá, takže vrchaři budou trpět o to víc. Vuelta má nejvíce kilometrů časovek ze všech třech Grand Tours. Na Giro d'Italia je to pouze 26,3 kilometru (individuální), na Tour de France 53 kilometry (pouze individuální) a na Vueltě 54,4 kilometry, když sečteme týmovou a individuální.

Následují tři horské etapy v Andalusii, dojezdy na Peñas Blancas, La Pandera a Sierra Nevada. Stoupání Peñas Blancas je významné pro českou cyklistickou historii. V roce 2013 zde vyhrál Leopold König v dresu týmu NetApp - Endura. Český cyklista tehdy v dramatickém dojezdu porazil Daniho Morena a Nicolase Roche a dokončil Vueltu na 9. místě v celkovém pořadí. Druhý týden bude hodně náročný a možná rozhodující, ale ani ve třetím týdnu si jezdci neodpočinou. 18., 19. a 20. etapa jsou horské. Zajímavá bude 132,7 kilometru dlouhá 19. etapa se dvěma výjezdy na Pielago.

Poslední horská etapa s pěti vrchařskými prémiemi končí na vrcholu Puerto de Navacerrada. Zde se rozhodne o konečném pořadí, protože poslední den je tradičně sprinterský, v ulicích Madridu. Do hlavního města Španělska se Vuelta vrací po roční pauze, letos se dojíždělo do Santiaga de Compostela.

Představení trasy Vuelty: