Druivencross v širší aglomeraci Bruselu patří už od roku 1960 mezi blátivé klasiky a pověst potvrdil. Letos patrně nejlepší závod, spolu s evropským šampionátem v Namuru také nejnáročnější. Pršelo a teplota spadla k šesti stupňům, mírné úpravy okruh rozhodně neučinily snažším.

Sám sobě soupeřem vs. Pan Téměř bezchybný 

Tom Pidcock (Ineos/Grenadiers) se vrátil do cyklokrosu v sobotní Superprestige v Merksplasu, kde vyhrál Sweeck. Na novém speciálu Pinarello Crossista F dojel sedmý, necítil se ještě technicky. O den později už vypadal zase lépe, přesto se nevyvaroval chyb, které rozhodly. Ukázalo se, že v plné formě bude nejspíš největším soupeřem (kromě Van Aerta a Van der Poela) sám sobě. To, že do terénu vyrazil vinou technického problému na startu jako poslední a ztratil 25 vteřin, dokázal eliminovat stíhačkou hned v prvním kole.

Tam ještě vedli první muž pořadí světového poháru Eli Iserbyt spolu s Michaelem Vanthourenhoutem (oba Pauwels Sauzen). Ve třetím ze sedmi už jeli všichni tři spolu, jakmile Pidcock rozjel tempo, Iserbyt odpadl. Vanthourenhout se držel „na gumě“, která ne a ne prasknout. I on lehce podklouzl, ale nic zásadního, pár metrů Pidcocka po delší době stáhl. V lepivém blátě přece jen lépe hledal ty nejlepší koleje, v pravý čas dokázal zabrat po okraji po trávě. 

V prudším sjezdu z bahna na dlažbu Pidcock mimo záběr televizní kamery na druhé pozici spadl a nabral ztrátu. Viditelně otřesený se chvíli sbíral, jeho soupeř mu poodjel. V posledním kole se už už zdálo, že ho docvakne, jenže v hlubokém bahně opět mírně zaváhal dva tři záběry a rozhodující moment minul. Nezdolný Vanthourenhout náskok udržel a získal svůj teprve třetí triumf ve světovém poháru.

„Ještě lepší závod než na Evropě,“ radoval se až po čase, kdy rozehnal totální vyčerpání. „Takhle se honit s Tomem! Zdálo se, že jsem lepší v technice, ale bylo strašně těžké ho udržet v kopcích. Poslední dvě kola jsem jel totální hranu, ale přitom věděl, že nesmím udělat chybu. Byl hned za mnou!“ 

Třetí dokončil Lars van der Haar (+37, Baloise/Trek Lions), čtvrtý úplně zničený Laurens Sweeck (+1:09, Crelan/Fristads). Iserbyt vybojoval sedmé místo, čímž si udržel o jediný bod právě před Sweeckem vedení ve světovém poháru. Vanthourenhout je třetí.

Michael Boroš (Elkov Kasper) startoval ještě z první řady mezi nejlepšími, dokonce i před Pidcockem, ale postupně se propadal. Výsledek? 24. místo a jen 2 body, tedy jako minulou neděli, tentokrát však znamenají pokles z 8. až na 13. příčku průběžného pořadí. 

„Bylo to opravdu těžké, necítil jsem se dobře, v týdnu jsem byl nachlazený a líp to nešlo. Věděl jsem to už brzy po startu a jel si svoje, ale nebylo to ono,“ smutnil. „Musím se hlavně uzdravit, čekají mě ještě dva svěťáky (Hulst a Antverpy, pozn. aut.) a pak soustředění na silnici ve Španělsku,“ dodal.

Vítěz čtvrtečního českého poháru ze Slaného, 19letý Matyáš Fiala (ČEZ Tábor) skončil při své premiéře v elite závodě světového poháru 29. (+7:03). „Byl to hodně těžký závod, běhalo se, hodně bláta. Měl jsem dobrý start, na chvilku jsem se tam potkal s Tomem Pidcockem, který měl nějaké problémy a zůstal vzadu. Ale postupně mi trochu docházely síly, celý závod jsem jel 1:13, to je dlouhé. Ale je to velká zkušenost a zážitek, jsem docela spokojený,“ říkala naděje českého cyklokrosu, která se stejně – v obytné dodávce – vydá na sedmý světový pohár i příští neděli do nizozemského Hulstu. Jeho týmový parťák Šimon Vaníček dojel 33. (-9:21).

Opět komplet nizozemská (ženská) záležitost

Puck Pieterse v novém bílém dresu (Alpecin/Deceuninck) poodjela už v první náročnější terénní sekci a od té chvíle nebyla k dostižení. Po druhém z šesti kol už měla náskok 37 vteřin. Jela stále aktivně a bojovně, jak ji známe, ale tentokrát byla nejlepší i technicky a zaslouženě se dočkala vítězství. „Cool race!,“ výskala. „Bylo to hodně těžké. Dvě kola jsem jela trošku na riziku, pak už jsem si mohla dovolit opatrnější jízdu. Jsem opravdu šťastná.“

Vládkyně úvodu sezony Fem van Empel (Pauwels Sauzen) totiž měla potíže ve fyzicky náročných pasážích, neutáhla je a pak ztrácela i technicky, častěji běhala a její odstup narůstal až k 1:03 v cíli. „Hodně jsem se těšila, po chybách minulou neděli jsem se chtěla vrátit na první místo. Ale moje nohy dnes byly těžké, nevím, možná tím počasím. Jela jsem si svoje tempo a nemůžu být nespokojená,“ usmála se.

Stupně vítězů měly stejné obsazení dvacetiletých dívek, jen v obráceném pořadí. Třetí skončila (+1:36) Shirin van Anrooij (Baloise/Trek Lions). Pořadí světového poháru teď vypadá takto: 1. Van Empel 220, 2. Alvarado 130, 3. Pieterse 125. 

A hned čtvrtá tady dojela Lucinda Brand (+1:51) ze stejného týmu Baloise, která zvládla velkou stíhací jízdu s teprve čtyři týdny starou zlomeninou záprstní kosti, která dostávala na těžkém terénu pěkně zabrat. Stejně čtvrtá byla v sobotu na Superprestige v Merksplasu, ženám, které tam byly před ní (1. Alvarado, 2. Betsema, 3. Van der Heijden), však jako by o den později scházely síly.

Teprve 18letá dcera českých rodičů, žijících v Nizozemsku, Julia Kopecky, získala za 21. místo prvních pět bodů do světového poháru. Česká jednička Kristýna Zemanová chyběla, v sobotu vyhrála cyklokros ve slovenském Šamoríně.