Thomas De Gendt patří k nejpopulárnějším závodníkům součansosti, specialista na dlouhé úniky slaví každý rok několik významných vítězství zejména díky svým zkušenostem a chytrosti. Letos zvládl objet všechny tři Grand Tours a vyhrál etapu na Tour de France. Příští rok určitě znovu nastoupí na start Gira a Tour, ale Vueltu možná vynechá. 

"Pojedu Giro a Tour a poté je vše ještě otevřené. Hodně záleží na tom, v jaké formě budu po Tour a zda se dostanu do nominace na Olympijské hry. Pokud se po Tour vydám na Olympiádu, nebylo by chytré jet i na Vueltu a když na tom po Tour nebudu dobře a na Hry nepojedu, nebudu startovat ani na Vueltě," vysvětlil De Gendt webu Wielerflits. 

Boj o nominaci na Olympijské hry bude v belgické sestavě velmi tvrdý. Belgie má zajištěno pět míst a dvě v časovce. Startovat určitě bude Remco Evenepoel, o zbylé místo v časovce a tím také o jedno místo v silničním závodě, se budou snažit Victor Campenaerts, Wout van Aert, Tim Wellens, De Gendt, Laurens De Plus a další. 

"Vím, že šanci mám malou, ale nikdy není špatné se ozvat. Abych naznačil, že mě to zajímá. Myslím, že jsem dobrou volbou pro silniční závod i časovku," zmiňuje De Gendt. Třiatřicetiletý Belgian nikdy neměl v oblibě jednorázové závody a vyhýbat se jim bude i v příští sezóně, která je ale opět plná nejtěžších podniků roku. Začne v Austrálii na Tour Down Under, poté plánuje Paříž - Nice, Kolem Katalánska a Kolem Baskicka. "Dělám to takto pět let a funguje to. Kdykoliv vyhraju, získám velké vítězství. Mohl bych jet na menší závody a vyhrát třeba pětkrát za rok, ale pro mě je víc kvalita než kvantita," dodává. 

Cílem sezóny je být v nejlepší formě na Tour a opět vyhrát etapu: "Na Giru se hlavně připravuji na Tour. Budu tam na 90 až 95 procentech výkonnosti. To asi nestačí na vítězství v etapě, ale nikdy nevíte. Záměrem je vyhrát na Tour."  

De Gendtovi končí smlouva u Lotto Soudal na konci příštího roku, ale o své budoucnosti chce mít jasno mnohem dříve. "Rád bych zůstal, nechci měnit tým. Ale taky nechci, aby se vyjednávání táhlo přes důležité závody. Chci to vyřešit před 1. dubnem. Pokud se nedohodneme, počkám až po Tour. Už jsem podal návrh smlouvy, ale rozhodnutí bylo odloženo, protože tým čekal na výsledek vyjednávání s Calebem Ewanem. Ten podepsal novou smlouvu, takže už není na co čekat. Pokud se dohodneme rychle, nemusím si dělat starosti. Jediné co mě děsí, je situace, která se stala Victoru Campenaertsovi, který se letos najednou dozvěděl, že už na něj nejsou peníze," říká upřímně pro Het Nieuwsblad.   


Wellens se soustředí na klasiky a Tour 

De Gendtův týmový kolega a blízký přítel Tim Wellens má odlišný jarní program, ale na Giru a Tour by se měli potkat. "Rozhodně chci jet na Tour, prootže je to nejdůležitější závod roku. A přidal jsem i Giro." 

Wellens sezónu zahájí netradičně na Kolem Algarve. Dříve jezdil jednrázovky na Mallorce a pravidelně vítězil. A chystá se na několik klasik. Nejdříve Omloop Het Nieuwsblad, poté Milán - Sanremo, Kolem Flander, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. "Z letošního roku mám dobré vzpomínky na Omloop, takže je opět v mém programu." 

Na dlážděné klasiky sice není specialistou, ale příležitost dostával a mohl jet na vlastní výsledek. Příští rok už však nebude lídrem, protože do týmu přišli Philippe Gilbert a John Degenkolb. Ale Wellens si to osobně nebere a svých ambicí se nevzdává: "Čím bude víc našich jezdců v závěru, tím lépe. Pak je na mně, abych něco vymyslel, protože nebudu čekat na spurt." 

Wellens je jedním z kandidátů pro nominaci na Olympijské hry. Ale míst je málo a závodníků hodně. "Teď je trochu v módě říct si o nominaci v novinách. Myslím, že je lepší, když to všechno probereme s trenérem národního týmu Rikem Verbrugghem. Chtěl bych samozřejmě jet, ale je potřeba o tom diskutovat."