Závod Kolem Valencie býval nejtěžším "jedničkovým" závodem světa, co se týká konkurence, ale kategorie závodů pod hlavičkou UCI se změnily a Valencie od letoška patří do kategorie 2.Pro. Mnohem důležitější je ale jiná změna. Valencie přišla o časovku, která měla velký vliv na celkové pořadí. Letos by to díky tomu mohlo být ještě zajímavější. 

1. etapa Castelló - Vila-Real

Loni se začínalo desetikilometrovou časovkou a v cíli druhý Ion Izagirre závod nakonec díky tomu vyhrál. Letos je začátek jiný, jede se zvlněná etapa do Vila-Realu na 180 kilometrů. Očekává se spurt, pro celkové pořadí by neměla být zásadní.


2. etapa Torrent - Cullera

 Mnohem důležitější bude 2. etapa s cílem na krátkém stoupání v Culleře. Dojezd je vhodný pro klasikáře a výbušné vrchaře, kopec měří kolem 2,5 kilometru a měl by vytvořit menší časové rozdíly.


3. etapa Orihuela - Torrevieja

3. etapa do města Torrevieja je opět určena sprinterům. 


4. etapa Calp - Altea

Rozhodující bude 4. etapa s dojezdem v Altee na vrcholu stoupání Sierra de Bernia. Ani tento výjezd není moc dlouhý, má kolem pěti kilometrů, ale měl by výrazně zasáhnout do celkového pořadí, prootže průměr stoupání je 11 % a maximálně má 24 %. 


5. etapa Paterna - Valencie

Poslední etapa do Valencie je nejenom rovinatá, ale také krátká, měří jen 98 kilometrů. Příležitost opět dostanou sprinteři. 


Jak vidno není to kdovíjak těžký etapový závod, pouze dvě etapy by měly zasáhnout do celkového pořadí, pokud nebude v otevřené španělské krajině foukat silný vítr a peloton se nerozdělí na terezínech. I to je možné a bylo by to hodně zajímavé. 

Favoritem číslo 1 by měl být Alejandro Valverde. Španělský mistr se rozjel na Mallorce, kde získal jedno druhé místo a potvrdil, že je v dobré formě už na přelomu ledna a února. Valverdemu se ve Valnecii většinou daří, vyhrál v roce 2018 a loni skončil druhý. vyhrál také v letech 2004 a 2007 a vyhovovat by mu měla i letošní trasa se dvěma strmými dojezdy a bez časovky. Ale Movistar má v záloze také Marca Sollera, který vyhrál jeden ze závodů Challenge Mallorca.

Na startu bude i obhájce vítězství Ion Izagirre, kterému ale bude hodně scházet úvodní časovka. těžko si představit, že by vyhrál i letos. Špičkovou sestavu přiváží Jumbo - Visma. Poprvé se ve žlutém dresu představí Tom Dumoulin, ale nizozemský celek usiluje především o etapová vítězství s Dylanem Groenewegenem. "Je to první závod pro Toma, Tobiase (Fosse) a Christopha (Pfingstena) a smyslem závodu je jet jako tým a naučit nové kluky, jak tým Jumbo - Visma funguje. Celkové pořadí pro nás není cílem. Pro Tobiase a Toma je důležité získat závodní rytmus. Uvidíme den po dni, jak se budou cítit. Chceme být úspěšní ve sprinterských etapách, Dylan pojede pro etapová vítězství," vysvětluje Grischa Niermann, sportovní ředitel týmu. 

Velmi kvalitní sestavu přiváží Ineos. Britové nejspíš nevyhrají, ale Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon a Tao Geoghegan Hart nejsou úplně bez šance na dobré konečné umístění. O něco ambicióznější nepochybně bude Tadej Pogačar. Slovinec loni v únoru vyhrál Kolem Algarve a tak by mohl uspět i ve Valencii. 

Tým CCC loni vyhrál jednu etapu díky Gregu Van Avermaetovi a právě etapová vítězství jsou cílem i letos. "Greg a Matteo (Trentin) tu loni vyhráli etapy a myslím, že budou našimi trumfy. Můžeme využít jejich předností v různých etapách. je to pprvé, co se naše klasikářská sestava sejde na závodě, takže otestujeme, jak dokážou spolupracovat, což je velmi důležité před většími závody," říká Valerio Piva, sportovní ředitel CCC. 

Poprvé v jednom dresu se potkají také klasikáři týmu Lotto Soudal, John Degenkolb a Philippe Gilbert. Belgický tým nepojede na celkové pořadí, ale oba nováčci by určitě chtěli uspět v některých etapách.  

Na celkové pořadí by měli jet noví lídřiv dalších dvou sestav. Wouta Poelse čeká debut v dresu Bahrain Merida a je jedním z černých koňů závodu. Dan Martin si zase poprvé vyzkouší roli lídra Israel Start-Up Nation. 

Tři etapy by měly skončit hromadným dojezdem, takže do Valencie a okolí dorazilo i dost prvnotřídních sprinterů. Zejména už zmíněný Dylan Groenewegen, který zde loni získal první ze svých patnácti vítězství. Startuje tak jeho krajan Fabio Jakobsen (Deceuninck) a Alexander Kristoff (UAE Emirates). Zvědaví jsme na Mattea Trentina a Johna Degenkolba v dresu svých nových týmů a také na Davide Cimolaie (Israel), Jona Aberasturiho (Caja Rural) a Luku Mezgece (Mitchelton). 

Čeští závodníci tentokrát chybí. Roman Kreuziger závodí na Saudi Tour, Zdeněk Štybar zrovna skončil v Argentině a Jan Hirt zatím neoznámil, kde sezónu zahájí. 

Favorité Kolem Valencie: 

∗∗∗ Alejandro Valverde

∗∗ Tadej Pogačar, Wout Poels

∗ Ion Izagirre, Dan Martin, Marc Soler, Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon, Tom Dumoulin