Vzal si, co měl na dosah, svůj první triumf ve světovém poháru mezi elitou. Ze zbytku světa potvrdili nejlepší stabilní výkonnost Eli Iserbyt a Michael Vanthourenhout. Až za ním… Pidcock tak už ve 22 letech píše cyklistickou historii. 

Teď již hlavně silničář špičkové britské stáje Ineos/Grenadiers, ale taky olympijský vítěz na horském kole, výrazně boduje v cyklokrosu. I když ani tady to neměl zadarmo. Duo týmu Pauwels Sauzen/Bingoal chytil až v posledním okruhu. A přesprintoval do cíle. Dokázal tak využít podmínek rychlé trati.

Přitom startoval až ze třetí řady, do čela sel brzy domácí Lars van der Haar (Baloise/Trek Lions), který tu už dříve vyhrál čtyřikrát. V první zatáčce však padlo patnáct jezdců, z favoritů tak ztratil šance třeba Pim Ronhaar. Pidcock se pohyboval okolo desáté pozice. Což přivítal Iserbyt, který na špici nešetřil tempo. Brzy se ale sjela jedenáctičlenná skupina i s Pidcockem a ten začal útočit na vedení. K čemuž přispěla i Hermansova chyba na písku. Posléze zbyli vpředu už jen ve třech, Pidcock mírně zaostával na konci.

„Ztrácel jsem hodně času v zatáčkách a měl to opravdu těžké, abych s nimi držel krok. Ale nevzdal jsem to, soustředil se na to, abych neudělal žádnou chybu, dostihl je a dotáhl to ve finiši,“ připomenul i poslední závod na sněhu ve Val di Sole, kdy přece jen padal častěji než specialisté a dojel třetí, stejně jako při své premiéře na Superprestige v Boomu, kde byl až sedmý.

Po osmi letech prorazil belgicko-nizozemskou vítěznou zeď z vítězných cihel na světovém poháru, naposledy to dokázal Francouz Mourey. „Potřebuju to strávit a sebrat se do zítřka,“ připomenul druhý díl víkendového dvojboje v Namuru. Souboj tří králů se tak odkládá předběžně na 26. prosince do Dendermonde. 

Nejvýraznější českou stopu zanechal 21. Michael Boroš (ČEZ Tábor) se ztrátou 2:12 minuty, Lubomír Petruš dostal kolo a skončil 51. 

Mezi ženami se po těsné porážce minulou neděli dočkala navzdory drobné chybce v závěru nizozemská veteránka Marianne Vosová (Jumbo/Visma), která tak získala třetí letošní triumf po dvou výhrách v úvodu v Americe. Tentokrát v závěru uspěla, když předjela mistryni světa Lucindu Brandovou (Baloise/Trek Lions), která se vrátila zpět z tréninkového bloku na Mallorce a zůstává ve vedení světového poháru. Třetí skončila další nizozemská cyklistka Denise Betsemaová (Pauwels Sauzen/Bingoal).  Karla Štěpánová dojela 40. (-5:54), tedy bez bodů. V průběžném pořadí tak drží český prapor díky americkým závodům 29. Kateřina Nash (24 bodů).