Ano, je to klasika pro spurtery. Ale tentokrát se nerozhodlo v tradičním finiši. Pedersen vyhrál zásluhou dlouhé stíhačky, v jejímž závěru dokázal vyždímat ještě zbytek sil a protlačil svoje přední kolo jako první na cílovou linii. Předtím vstal ze sedla jen na tři otočení převodníku… „Poslední kilometr jsem se snažil stáhnout náskok trojice vepředu. Nebyl jsem si vůbec jistý, jestli se to může podařit, když jsem začal. Ale zvládl jsem to, i když Danny (van Poppel) přijel zezadu docela rychle,“ popisoval závěr 27letý vítěz, který si pak na stupních přihnul z řádného tupláku piva. Triumf musel stvrdit fotofiniš! „Naplánovali jsme formu na Tour i mistrovství světa. Uvidíme, jak dlouho vydrží, jak ji protáhneme, dokud neprasknu,“ usmíval se.

Rozhodující okamžik přišel asi 16 km před cílem na posledním stoupání do zdejšího vyhlášeného, ale krátkého vrchu Wassbergu (asi 800 m, 77 m převýšení s průměrem 9,7%). Vzadu zaostal Pascal Ackermann, lídr UAE Emirates, zato vpředu zachytil německý mistr v časovce Nils Pollit útok Brandona McNultyho a Diega Ulissiho (oba UAE Emirates). Později se k nim přidal ještě Yves Lampaert (Soudal Quick-Step). Jejich náskok se z nadějných 24 vteřin podle očekávání ztenčoval, ovšem vzrušujícím způsobem tak pomalu, jak byste nečekali. Lidl-Trek v čele s Mathiasem Vackem se ještě pokusil vrátit do hry Pedersena, přestože loňský vítěz Marc Haller (Bora-Hansgrohe) poctivě blokoval.

Přesto to už už vypadalo, že trojice bez Ulissiho dojede o pár metrů s předstihem. Až na cílové Mönckebergstrasse se to nepovedlo, nejlepší z uprchlíků Lampaert skončil šestý. Na stupně se vmáčkli ještě Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe) a zdejší rekordman v počtu vítězství (3) Elia Viviani (Inoes Grenadiers). „Nohy mi trochu usnuly poslední dva kilometry, přesto jsem věřil, že to vyjde,“ smutnil osmý Pollit. 

Vacek dojel 59. se 17vteřinovou ztrátou. Ale vítěz Pedersen ho s ještě pěknými strupy na odřených loktech z červencového Okolo Valonska, objímal jako prvního. Takže slušná česká stopa v závodě, v jehož 29leté historii ještě žádný český cyklista nevystoupal na stupně vítězů. Ještě ráno v soupisce uvedený Pavel Bittner (DSM) se na startu neobjevil.

Pro kompletní informaci stojí za zmínku úvodní únik trojice Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Julien Simon (Total Energies), Sergio Samitier (Movistar). Jediný Španěl Samitier zbyl ještě s náskokem víc než čtyř minut, chytili ho 36 km před cílem. 

Cyclassics Hamburg, nyní pořádaný společností Ironman Deutschland s bývalým cyklistou Fabianem Wegmannem, vítězem vrchařského dresu Gira 2004, v důležité roli v organizačním výboru, je součástí jednoho z největších cyklistických festivalů v Evropě. Jede se tu veřejný závod na 100 nebo 60 km, kterého se letos zúčastnilo téměř jedenáct tisíc cyklistů, tomu velký veloveletrh na Rathausmarktu. Za rok se kvůli termínové kolizi s olympiádou v Paříži pojede až 8. září. Vyrazíte?