„Jel výborně, konzistentně a vyrovnaně, nedělal chyby. Navíc i výměnu kol v depu, kde mu je podával jeho otec, měl perfektně sladěné,“ ocenil Radomír Šimůnek, bývalý elitní cyklokrosař, expert přenosu na Eurosportu. 

První padal Iserbyt, na pády vyhrál Van der Haar 

Zato Lars van der Haar jako by možná neukočíroval své ambice na obhajobu a třetí titul. Ne že by ztratil formu, ale naopak nasekal povícero drobných chyb, jejichž vinou ztrácel (ve třetím kole navíc měnil kolo a chtěl pneumatiky s nižším tlakem, pak měl ještě defekt v předním kole) – v cíli to bylo 40 vteřin - na odjetého Vanthourenhouta. Přitom i on se v první polovině vyválel v blátě. 

„Byl to jeden z mých nejtěžších závodů. Cítil jsem, že mám dobré nohy, ale ve druhém a třetím kole jsem dělal chyby a byl těžké Larse (van der Haara) chytit. Celý závod jsem dřel a tlačil, Lars pak těch chyb udělal víc. Byl jsem silnější v technických úsecích, takže se mi to líbilo. Znamená to pro mě hodně, největší vítězství mého života,“ rozplýval se nový šampion.

Třetí dojel se ztrátou 2:17 minuty jen 48 km od domova v Lovani ne úplně spokojený Laurens Sweeck, další Belgičan. Ten však vzhledem ke svému somatotypu a závodnímu charakteru na těžké rozblácené trati ani víc čekat nemohl. I on jednou spadl.

Víc smutnili jiní. Eli Iserbyt, lídr světového poháru, vyklouzl ze stopy v šikmině už v prvním kole, kdy vedl, pak mu ještě třikrát spadl řetěz, musel chvíli běžet a nabral 23 vteřin ztráty, kterou už nedohnal. Ve čtvrtém z devíti kol odstoupil (to se mu přihodilo po 259 dnech…). Nedokončila ani další zvučná belgická jména Quinten Hermans (ten dokonce po více než dvou letech) nebo Daan Soete.

Jediný český závodník na startu Michael Boroš vyrážel z druhé řady a nikam se nehnal. Ale postupně se prokousával dopředu, až dojížděl do cíle ve skupince o čtvrté místo. Na to mu chybělo 15 vteřin, sedmé místo je jeho nejen nejlepším evropským výsledkem ve světových závodech (SP, MS, ME) vůbec. Stejně dojel na Evropě v roce 2017 v Táboře.

„Jsem spokojený. Na startu začalo pršet, takže se z toho stal pravý cyklokros. Jel jsem s rozvahou, věděl jsem, že to bude dlouhý, nespěchal jsem a jel si svoje až do cíle. Lidi přede mnou dělali chyby a měli defekty. Já jsem se tomu vyhnul a dojel bez problémů,“ komentoval svůj výkon.


Junior Ježek nezvládl hlavu, 23 Zemanová byla osmá

Mezi juniory byl nejlepší Léo Bisiaux z Francie, vítěz nedávného světového poháru v Táboře. Jediná česká naděje na medaili na šampionátu, Václav Ježek junior, dojel až osmnáctý se ztrátou 1:55 minuty. „Neměl den a pak nezvládl hlavu,“ vysvětlil jeho otec. Nevydařily se mu ani loňské starty na vrcholných závodech. I to je však další zkušenost, ze které může posílit. Třeba už letos na mistrovství světa. Ještě před ním šestnáctý byl nejlepší český jezdec Ondřej Novotný (-1:40), ostatní dojeli po špatném startu za ním.

Závod žen do 23 let vyhrála zásluhou skvělého výkonu v technických pasážích favorizovaná oranžová Puck Pieterse z Nizozemska, úřadující světová šampionka, která získala tento titul už předloni. Před třetí její krajanku Shirin van Anrooij se nacpala ještě Francouzka Line Burquier. Pátá dojela juniorská mistryně světa na silnici Zoe Backstedt (-1:53). Kristýna Zemanová obsadila velice slušnou osmou příčku (-3:27). „Možná lidi čekali víc, ale nezklamala, tahle těžká a technická trať na ní nebyla,“ říkal reprezentační kouč Petr Klouček. Ocenění zaslouží i čtrnáctá Barbora Jeřábková (-5:57), kterou potkal v posledním okruhu těsně za depem defekt…

Medailové pořadí mistrovství Evropy patří Nizozemsku (3-2-2) před Belgií (2-1-3), Francií (1-1-0), Dánskem s Itálií (0-1-0) a Maďarskem (0-0-1). Vítězové tu brali 1400 (elite), 700 (23) a 350 (junioři) eur. Příští mistrovství Evropy se pojede v Pontchateaux ve Francii.

Vrcholný cyklokros pokračuje už nadcházející víkend. V pátek druhou Superprestige Jaarmarktcross v belgickém Nielu, v sobotu českým pohárem C2 v Veselí nad Lužnicí a v neděli světovým pohárem v Beekse Bergenu v Nizozemsku. Boroš pojede Superprestige i světový pohár.