Alejandro Valverde měl na dosah hned několik rekordů. Usiloval o páté vítězství na Lutych - Bastogne - Lutych, tolik jich má jen Eddy Merckx, ale Španěl by ho v historických tabulkách přeskočil, protože má o jedno druhé místo víc. Také se mohl stát historicky nejstarším vítězem monumentální klasiky. Už teď je nejstarším vítězem Lutychu v celé historii, v roce 2017 vyhrál dva dny před svými 37. narozeninami. 

A i když ani na jeden z rekordů nedosáhl, byl se svým výkonem na Lutychu spokojen. Vždyť loni už se zdálo, že jeho nejlepší výkonnost je definitivně pryč. Lockdown a omezení závodů ho zasáhlo snad nejvíc z celého pelotonu. Zkušený Valverde nebyl ochotný trénovat tvrdě na trenažéru, k dobré formě potřebuje závodit. 

Letos se naštěstí závodí téměř bez omezení a Valverde si to docela užívá. Vyhrál jednorázovku GP Miguel Indurain a k nejlepším patřil na Kolem Katalánska, v Baskicku, na Valonském šípu i v Lutychu. Jako daleko nejstarší závodník týmu táhne celý Movistar, nikdo jiný nedosahuje jeho výkonnosti, což není pro ostatní lídry Movistaru dobrá vizitka. Enric Mas se dlouhodobě trápí, Marc Soler není takovým talentem, jakým se před několika lety zdál a Miguel Angel López začíná závodit až tento týden v Romandii. 

V Ardenách se Valverde držel mezi nejlepšími, na Valonském šípu i v Lutychu, ale překvapivě udělal taktické chyby v obou dojezdech. Na Valonském šípu začal cílové stoupání Mur de Huy ze zadních pozic a musel si dojíždět dopředu po chodníku na pravé straně silnice. Rozhodčí ho nijak nepotrestali, ale bylo to na hraně pravidel. Navíc přišel o trochu sil. I tak to stačilo na třetí místo. 

V Lutychu zase zvolil špatnou taktiku do spurtu. Začal z první pozice a sprint musel zahájit. Udělal to dost brzo a kromě mnohem rychlejších Pogačara a Alaphilippa ho předjel i David Gaudu. A to je mírné zklamání. Valverde už není tak rychlý jako dříve, ale Gaudu by ho ani tak porazit neměl. 

"Myslím, že jsme odvedli dobrou práci. Zůstal jsem s nejlepšími a bojoval jsem o vítězství do posledních metrů. Chci poděkovat a pogratulovat celému týmu. Byli tam pro mě celý závod, stahovali únik a chytali nástupy. Carlos Verona mi v závěru hodně pomohl, díky tomu jsem se dokázal udržet vpředu po dělení na Roche-aux-Faucons," říká Valverde. 

"V závěru jsem měl všechnu zodpovědnost za sprint na svých ramenou a snažil jsem se udržet vedení tak dlouho, jak to jen šlo. Samozřejmě bych radši dojel na pódiu a vítězství by bylo ještě lepší, ale musíme přijmout výsledek takový, jaký je a být spokojení," dodává lídr Movistaru. 

Valverde se loni rozhodl ukončit svou dlouhou kariéru na konci letošní sezóny. Ale to byl nespokojený se svou výkonností a závodění ho moc nebavilo. Nyní zvažuje prodloužit kariéru o další rok a rozloučit se s fanoušky přímo u trati.  

Ve zbytku sezóny už počítá především s domácími závody. Na Giro ani Tour de France se nechystá, místo toho pojede některé z odložených španělských závodů, jakou jsou Challenge Mallorca, Kolem Andalusie a Kolem Murcie. A poté se připraví na Olympijské hry, které jsou jeho velkým cílem a následně na španělskou Vueltu.